Blog

Thee bij het kerstdiner

 

Thee is bezig met een stevige opmars en wordt steeds populairder. Maar heb je weleens gedacht aan thee bij je diner? Speciaal voor feestdagen vertel ik je welke thee goed samengaat met specifieke kerstgerechten. 

Niemand haalt het meer in zijn hoofd om alleen ‘gewone’ thee te serveren en ook het moment dat we theedrinken verandert. Met thee kun je namelijk veel meer dan alleen koffie vervangen. Het is ook heerlijk bij de maaltijd en net als wijn vraagt elk gerecht om een eigen thee-melange.

Bij Trasj & Tea hebben we biologische theesoorten van het Duitse merk Tea Tales. Hun zwarte thee, mate, rooibos, groene thee, witte thee, kruidenthee en vruchtenthee maken je kerstdiner compleet. Speciaal voor jullie wat voorbeelden van theecombinaties én de tip voor een geslaagd kerstdiner: schenk tussen de gangen door een witte, neutraliserende thee zoals de Elegant Beauty. Zo geniet je optimaal van de smaak van elk gerecht.

 

 Voorgerechten
Begin je met een licht voorgerecht, zoals vis, dan kun je kiezen voor lichte thee zoals groene thee of verse muntthee. Forever Young, een groene thee met goji-bessen en citroenschil voor de frisse finish, past bijvoorbeeld perfect bij tonijn tartaar met balsamico crème, of amuse van haring met krieltjes met honing en citroensap.

Voor de wat zwaardere voorgerechten met vlees, bijvoorbeeld eendenborst, ossenhaas carpaccio of tartaar, is de Zuid-Amerikaanse mate meer geschikt. Dit geldt ook voor de vegetariërs onder ons: mate combineert heel goed met wintergroenten zoals aubergine, wortel, zoete aardappel, zeker in combinatie met rode port saus.

Hoofdgerechten
Kerst is bij uitstek de periode dat we Wildgerechten op tafel zetten, de vegetariërs even niet meegerekend. Wild gaat heel goed samen met kruidenthee, zoals de Warm me up Ginger. Deze gemberthee met citroengras is dan een frisse tegenhanger. Ga je voor de warme volle variant met rode wijnsaus, dan combineert de pittige Spice up your Chai meer dan prima.

 

 

Geen vlees en vis maar lekker aan de kaasfondue? Gezellig met z’n allen om die ketel kaas, daar hoort een pot zwarte thee bij!  Nothing but grey (earl grey) is niet alleen qua smaak heerlijk bij kaas, de thee zorgt er ook voor dat de kaas niet zo zwaar op de maag valt. Zo heb je nog ruimte voor het dessert.

 

 

Dessert
Bij een dessert met chocola of fruit is vruchtenthee geschikt voor het extra fruitige effect (Caribbean Dreams bij exotisch fruit en Better Berries bij donker, winters fruit) of de Love me tender rooibos. Hierin zit, naast rozenblaadjes, een vleugje chocola wat perfect mixt met jouw chocolade dessert. En wie een beetje teveel heeft gegeten, kan alvast een kopje Detox in LA thee zetten 😉

Eet smakelijk en fijne kerstdagen allemaal.
Liefs, Marjolein

 

Marjolein Overmeer

Eigenaar Trasj & Tea

You may also like...