Blog

Zelf kaarsen maken voor Kerst

 

Een paar blogs geleden liet ik jullie zien hoe je van een paar vintage kop en schotels en kleine plantjes de meest schattige cadeautjes kunt maken. Maar je kunt natuurlijk van alles in die kopjes doen! Vandaar vandaag deel twee van deze knutselparade: zelf kaarsen maken met oude kop & schoteltjes.

Zelf kaarsen maken is niet moeilijk, maar je moet wel geduld hebben… Kaarsvet moet namelijk langzaam smelten en mag niet op open vuur of in de magnetron! Just so you know… En wie geen geduld heeft, of tijd: in de winkel staan nog een aantal kaarsen op je te wachten. Maar wees op tijd want ze gaan hard!

 

Aan de slag
Wat heb je nodig? Restjes kaarsvet, lontjes, vintage kop & schotels, knijpers, oud pannetje, oude houten lepel of roerhoutje, warmhoudplaatje of theelicht, lijm, krant, satéprikkers.

 

Stap 1: Verzamel al je restjes kaars en koop online of bij de hobbywinkel losse lontjes. Je kunt ook aan de gang gaan met touw, maar kaarslontjes hebben een ijzertje aan de onderkant, wat het makkelijker maakt. En voor het geval je nog niets met de vorige blog hebt gedaan: duik in de kast van je oma voor leuke oude theekopjes.

 

 

Stap 2: Sorteer de restjes kaarsvet een beetje op kleur. Wanneer de restjes heel erg uiteenlopende kleuren hebben en je roert alles door elkaar, dan krijg je kaars een nogal onbestendige kleur…
Plak de lontjes op de bodem van de kopjes. Met een knijper op het kopje hou je de lont in het midden. Zet de kopjes op een oude krant, voor het geval je straks knoeit met het vloeibare kaarsvet.

 

 

 

Stap 3: Doe wat kaarsvet in een oud pannetje. Zorg dat er geen restjes lont of roet in zitten want dan krijg je zwarte stukjes in je kaarsvet. Laat het kaarsvet langzaam smelten op indirect vuur: een theelichtje of op een heeeeel laag vuurtje met een warmhoudplaatje ertussen. Roer af en toe.

 

 

Stap 4: Als het kaarsvet helemaal is gesmolten, giet je het langzaam in het kopje (voorzichtig, want heet!). Wanneer het kaarsvet stolt, zal het bij de lont wat inzakken. Prik met een satéprikker een paar gaatjes naast de lont en giet er vervolgens weer wat nieuw kaarsvet op. Zorg dus dat je nog wat kaarsvet over hebt in de juiste kleur. Of niet, als je gekleurde laagjes leuk vindt 😉 Sowieso kun je ook met gekleurde laagjes werken, door in elk kopje laag voor laag een ander kleurtje kaarsvet te gieten. Laat het kaarsvet dan wel even stollen, anders loopt het in elkaar over.

 

En tadaaa, jij hebt super originele cadeautjes of je houdt de kaarsen lekker zelf om je huis nog knusser te maken met Kerst! Veel plezier ervan.

Liefs, Marjolein

Marjolein Overmeer

Eigenaar Trasj & Tea

You may also like...